Velayet Nedir?

Velayet Davası, Evlilik devam ederken kural olarak eşler müşterek bir şekilde çocuklarının bakım ve eğitim gibi sorumluluklarını yerine getirmek için kanun tarafından verilen bir haktır. Bu hak yalnızca anne ve babaya tanınmıştır. İstisnası ise evlat edinen kişilerin evlatlık üzerinde velayet haklarının bulunmasıdır.

Evlilik birliğinin sonlaması gibi bir durum söz konusu olduğunda sadece mahkeme kararı ile velayet hakkı bir tarafa verilir. Anne ve babanın ortak iradesi ile velayet hakkın evlilik birliği sonlansa bile birlikte kullanılabilir ancak bu durum pratikte bir çok soruna yol açabilmektedir.

Çocuğun Velayetini Alan Ebeveynin Yükümlükleri Nelerdir?

Müşterek çocuk üzerinde velayet hakkı bulunan anne veya babanın bazı görev ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Velayeti elinde bulunduran ebeveyn çocuğun bakım, öğrenim, eğitim veya korunması gibi bazı yükümlülükleri bulunmaktadır. Velayeti elinde bulunduran anne veya baba görev ve yükümlülükleri haricinde çocuğun mal varlığını yönetme hakkına da sahip olacaktır.

Velayet Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Velayet davasını açma hakkı kanunlarla sadece anne veya babaya verilmiştir. Velayet davası eşlerin velayet konusunda uyuşmazlık yaşamaları durumunda başvurdukları hukuki bir yoldur. Müşterek çocuğun öz ve üvey olsun fark etmeksizin haklarını almak isteyen eş tarafından diğer eşe yöneltilen bir davadır. 

Bu dava neticesinde müşterek çocuğun velayet hakkı eşlerden birine mahkeme tarafından verilmektedir. Mahkeme velayet hakkını eşlerden birine verirken ilk olarak çocuğun menfaatini gözetmektedir. Anne veya babanın ekonomik durumu, müşterek çocuğun hangi ebeveyni ile kalmak istediği, çocuğun yaşı, cinsiyeti ve yararı gibi hususlar göz önünde bulundurularak velayet hakkının kime verileceği karara bağlanmaktadır. Aksi bir durum söz konusu değilse, genellikle 8 yaş ve üzeri çocukların istediği mahkeme tarafından dikkate alınmaktadır. 

Aile mahkemeleri açılacak velayet davalarında yetkili mahkemelerdir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde görevli mahkeme aynı yargı çevresinde bulunan asliye hukuk mahkemeleri olacaktır.

Görev yönünden yanlış bir mahkemede dava açılması durumunda mahkeme görevsizlik kararı verecektir.

Müşterek çocuğun velayeti için açılacak davalarda herhangi bir mağduriyet yaşamamak için İstanbul velayet avukatı ekiplerimizden yardım alabilirsiniz. İstanbul velayet avukatı ekibimiz; Beşiktaş velayet avukatı, Şişli velayet avukatı, Mecidiyeköy velayet avukatı, Kadıköy velayet avukatı, Sarıyer Velayet avukatı olarak hizmet vermektedir. 

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Beşiktaş’ta bulunan boşanma ve velayet davalarında deneyimli avukatlarımıza danışarak bilgi alabilirsiniz. Google Haritalar üzerinden adresimiz ulaşabilirsiniz.